Mořský ďas s liškami a jarními cibulkami
filety z mořského ďasa400 g
cibule200 g
lišky400 g
máslo200 g
hladká mouka4 lžice
bílé vino100 ml
zeleninový vývar200 ml
smetana200 ml
jemně nasekaná zelená petržel
sůlpodle chuti
pepřpodle chuti
jarní cibulky4 ks
brusinky2 lžicky
Mořský ďas s liškami a jarními cibulkami
- Filety z ďasa nakrájime na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobne, stejně tak i očištěné lišky.
- V pánvi rozehřejeme asi polovinu másla a osmahneme na něm cibuli a lišky, přidárne hládkou mouku, ještě krátce osmahneme a podlijeme bílým vínem.
- Provařime, přidáme vývar a smetanu a necháme jemně probublávat. Mírně zredukovanou omáčku posypeme petrželkou a odstavíme ze zdroje tepla.
- Ve druhé části másla opečeme plátky ďasa a na kroužky nakrájené jarni cibulky a okořenime soll a pepřem.
- Na taliře upravime smetanovou omáčku s liškami a opečené plátky ďasa, na něž klademe cibulové kroužky, a vše posypeme brusinkami.