Mražené mořské plody a ryby z celého světa

Belgická 14, Praha 2 (výdejní místo)

Dušený tuňák po baskicku

 

široký plátek tuñáka o váze 1 kg1 ks
zelené papriky2 ks
rajčata750 g
velké cibule2 ks
stroužky česneku2 ks
olej2 lžice
máslo40 g
svazek bylinek (rozmarýn, saturejka, bazalka, oregano, tymián)1 ks
bílé víno1 sklenka
sekaná petrželka1 špetka
sůlpodle chutě
pepřpodle chutě
  • Oloupeme veškerou zeleninu, u paprik odstranime jadrince a nakrajime je na proužky.

 

  • Rajcata nakrajime na čtvrtky, cibuli na tenka kolečka, česnek prolisujeme.

 

  • V hlubokém kastrolu rozehrejeme olej s máslem.

 

  • Na tuku osmahneme cibule, k nim pridame papriky nakrájené na proužky. Často micháme dřevenou vařečkou.

 

  • Nakonec přídáme rajčata, lisovaný česnek a svazek bylinek. Několik minut míchame na mírném ohni.

 

  • Plátek tuňáka omyjeme, osušime a vložime do kastrolu na zeleninový základ.

 

  • Zalijeme bílým vínem, osolíme a opeprime. Přiklopime pokličkou a dusime na mírném ohni 40 minut.

 

  • Z kastrolu vyjmeme svazek bylinek.

 

  • Tuňáka položime na hlubokou servírovaci mísu, kolem rozložíme dušenou zeleninu. Posypeme usekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme

 

  • Obměna

 

  • Místo paprik a rajčat můžeme použit i jinou zeleninu, například mrkev, kterou necháme lehce zkaramelizovat na lžíci cukru, dále můžeme přidat petržel a podávat.
0