Mražené mořské plody a ryby z celého světa

Šumavská 25, Praha 2

Úhoří sushi s omáčkou nicume

 

úhoř (vykuchaný a nakrájený na filety)1 ks
daši (instantní rybí vývar)540 ml
sójová omáčka90 ml
rýžový ocet180 ml
mirin180 ml
cukr50 g
připravená rýže sushi200 g
nori¹/2 plátku
wasabi1 lžička
sezamová seminka1 lžička

Na kořeněnou omáčku nicume:

světlá sójová omáčka100 ml
rýžový ocet80 ml
mirin100 ml
cukr75 g

Úhoří sushi s omáčkou nicume

 

  •  Uhori filety položíme kůží dolů do vařici kořeněné omáčky z vývaru daši, sójové omáčky, rýžového octa, mirinu a cukru a asi 8 minut povaříme.

 

  • Rybu vyjmeme, necháme zchladnout a nakrájíme na 10 kousků. Polovinu plátku nori nastříháme podélně na 10 proužků.

 

  • Připravíme kořeněnou omáčku nicume: 100 ml vařící směsi smícháme s ostatními přísadami na omáčku a vaříme, dokud se asi polovina tekutiny nevyvaří.

 

  • Z rýže suši vytvarujeme 10 rýžových válečků nigiri, každý potřeme trochou pasty wasabi a položíme na něj kousek úhoříno filetu. Kousky úhoře potřeme vlažnou kořeněnou omáčkou nicume. Susi ovineme proužkem nori, konce slepíme rozdrceným zrničkem rýže.

 

  • Úhoří suši podáváme posypané sezamovými semínky.

 

  • Nigiri chutná i s uzeným úhořem nebo pstruhem. Kořeněnou omáčku si můžeme připravit do zásoby – je vynikající i k pečené rybě. 

 

 

0