Úhoří sushi s omáčkou nicume
úhoř (vykuchaný a nakrájený na filety)1 ks
daši (instantní rybí vývar)540 ml
sójová omáčka90 ml
rýžový ocet180 ml
mirin180 ml
cukr50 g
připravená rýže sushi200 g
nori¹/2 plátku
wasabi1 lžička
sezamová seminka1 lžička
Na kořeněnou omáčku nicume:
světlá sójová omáčka100 ml
rýžový ocet80 ml
mirin100 ml
cukr75 g
Úhoří sushi s omáčkou nicume
- Uhori filety položíme kůží dolů do vařici kořeněné omáčky z vývaru daši, sójové omáčky, rýžového octa, mirinu a cukru a asi 8 minut povaříme.
- Rybu vyjmeme, necháme zchladnout a nakrájíme na 10 kousků. Polovinu plátku nori nastříháme podélně na 10 proužků.
- Připravíme kořeněnou omáčku nicume: 100 ml vařící směsi smícháme s ostatními přísadami na omáčku a vaříme, dokud se asi polovina tekutiny nevyvaří.
- Z rýže suši vytvarujeme 10 rýžových válečků nigiri, každý potřeme trochou pasty wasabi a položíme na něj kousek úhoříno filetu. Kousky úhoře potřeme vlažnou kořeněnou omáčkou nicume. Susi ovineme proužkem nori, konce slepíme rozdrceným zrničkem rýže.
- Úhoří suši podáváme posypané sezamovými semínky.
- Nigiri chutná i s uzeným úhořem nebo pstruhem. Kořeněnou omáčku si můžeme připravit do zásoby – je vynikající i k pečené rybě.