Tamago yaki (vaječná omeleta)
vejce10 ks
vývar dashi90 ml
rýžové vino mirin3 lžičky
saké2 lžičky
sójová omáčka1 lžička
cukr60 g
sůlšpetka
rostlinný olej na smažení omelety100 ml
Tamago yaki
- Do rendliku nalijeme vývar dashi. Přidáme sůl, cukr, sójovou omáčku, saké a mirin a směs zahřejeme.
- Vše promícháme tak, aby se cukr i sůl rozpustily. Necháme vychladnout v chladničce.
- Po vychladnutí přidáme vejce, rozšleháme hůlkami a necháme odpočinout 2 hodiny v ledničce. Všechny chutě se tak lépe spojí.
- Pánev vytřeme olejem. Do rozpálené pánve rovnoměmě nalijeme část vaječné směsi, je to zhruba 100 ml.
- Jakmile směs zatuhne, přeložíme ji na třetinu, kterou ponecháme v pánvi.
- Pánev znovu vytřeme olejem a přilijeme další část vaječné směsi, opět zhruba 100 ml. Vejce necháme zatuhnout. Znovu přeložíme na třetiny.
- Přilijeme další naběračku směsi. Tentokrát už skládáme zatuhlou část omelety pouze na polovinu.
- Hotovou omeletu v pánvi nadzdvihneme, aby se další směs mohla dostat pod již opečenou část omelety a roztéct se po celé ploše pánve. Tím se jednotlivé vrstvy omelety spojí dohromady.
- Pánev znovu vytřeme a postup opakujeme, dokud nespotřebujeme veškerou vaječnou směs.
- Hotovou omeletu vytvarujeme, vyklopíme na talíř a necháme vychladnout.