Mražené mořské plody a ryby z celého světa

Šumavská 25, Praha 2

Švestky se slávkami

portské víno3 lžice
med1 lžice
prolisované stroužky česneku2 ks
vypeckované švestky24 ks
slávky24 ks
anglická slanina12 plátků
sůlpodle chuti
pepřpodle chuti
ledový salat nebo jina listová zelenina a snitky kopru

 

Švestky se slávkami

 

  • V hrnku smicháme portské víno, med a česnek a směs podle chuti osolíme a opepříme.

 

  • Švestky dáme do misky, přelijeme marinádou, příkryjeme a necháme nejméně 4 hodiny, raději však přes noc marinovat.

 

  • Slávky opláchneme, očistime kartáčkem, zbavime hmatových ,vousů” a dáme do velkého hrnce s malým množstvím vody.

 

  • Vodu přivedeme k varu a slávky vaříme pod pokličkou 3-4 minuty, dokud se neotevřou.

 

  • Ty, které zůstanou zavřené ještě po 4 minutách, nepoužijeme.

 

  • Slávky vybereme z hrnce a tekutinu uschováme k dalšímu použití. Slávky necháme vychladnout a potom je vyloupeme.

 

  • Plátky anglické slaniny za pomoci nože natáhneme a potom překrojíme na půlky. Svestky vybereme z marinády a případně zbylou marinádu uschováme.

 

  • Do každé švestky vložime slávku a švestky pak zabalíme do kousků slaniny. Slaninu upevníme párátkem.

 

  • V rendlíku zvolna vaříme tekutinu, ve které se vařily slávky, a zbylou marinadu do zhoustnutí.

 

  • Rozehřejeme gril a závitky pod ním opékáme dozlatova 3-4 minut po každé straně.

 

  • Pravidelně je obracíme a potiráme smési s marinádou. Slanina musi být příjemně křupavá.

 

  • Zavitky podáváme horké, obložené ledovým salátem nebo jinou listovou zeleninou a snítkami kopru.

 

OBMĚNA

 

  • Misto anglické slaniny můžeme použít parmskou šunku, vestfálskou šunku nebo uzeny bůček.

 

0