Mražené mořské plody a ryby z celého světa

Belgická 14, Praha 2 (výdejní místo)

Švestky se slávkami

portské víno3 lžice
med1 lžice
prolisované stroužky česneku2 ks
vypeckované švestky24 ks
slávky24 ks
anglická slanina12 plátků
sůlpodle chuti
pepřpodle chuti
ledový salat nebo jina listová zelenina a snitky kopru

 

Švestky se slávkami

 

  • V hrnku smicháme portské víno, med a česnek a směs podle chuti osolíme a opepříme.

 

  • Švestky dáme do misky, přelijeme marinádou, příkryjeme a necháme nejméně 4 hodiny, raději však přes noc marinovat.

 

  • Slávky opláchneme, očistime kartáčkem, zbavime hmatových ,vousů” a dáme do velkého hrnce s malým množstvím vody.

 

  • Vodu přivedeme k varu a slávky vaříme pod pokličkou 3-4 minuty, dokud se neotevřou.

 

  • Ty, které zůstanou zavřené ještě po 4 minutách, nepoužijeme.

 

  • Slávky vybereme z hrnce a tekutinu uschováme k dalšímu použití. Slávky necháme vychladnout a potom je vyloupeme.

 

  • Plátky anglické slaniny za pomoci nože natáhneme a potom překrojíme na půlky. Svestky vybereme z marinády a případně zbylou marinádu uschováme.

 

  • Do každé švestky vložime slávku a švestky pak zabalíme do kousků slaniny. Slaninu upevníme párátkem.

 

  • V rendlíku zvolna vaříme tekutinu, ve které se vařily slávky, a zbylou marinadu do zhoustnutí.

 

  • Rozehřejeme gril a závitky pod ním opékáme dozlatova 3-4 minut po každé straně.

 

  • Pravidelně je obracíme a potiráme smési s marinádou. Slanina musi být příjemně křupavá.

 

  • Zavitky podáváme horké, obložené ledovým salátem nebo jinou listovou zeleninou a snítkami kopru.

 

OBMĚNA

 

  • Misto anglické slaniny můžeme použít parmskou šunku, vestfálskou šunku nebo uzeny bůček.

 

0