Mražené mořské plody a ryby z celého světa

Belgická 14, Praha 2 (výdejní místo)

Sushi rýže

 

rýže na sushi (nejlépe krátkozrnná rýže)1 kg

 

voda1,25 l

 

rýžový ocet100 ml

 

cukr40 g

 

sůl20 g

 

Sushi rýže


Praní rýže 

 

  • Praní rýže je jedna z nejdůležitějších částí přípravy kvalitního sushi. Rýži nasypeme do velkého hrnce a nalijeme na ni studenou vodu.

 

  • Prsty rýži důkladně promícháme. Promnout rýži mezi prsty je důležité, nestačí jen na rýži pustit vodu.

 

  • Vodu vylijeme přes kraj hmce, na rýži nalijeme novou čistou studenou vodu a celý proces opakujeme tak dlouho, dokud voda, kterou odléváme, není průzračná.

 

  • Rýži propereme nejméně pětkrát.

 


Vaření ryže

 

  • Pečlivě vypranou rýži dáme do kastrolu, přilijeme vodu, přiklopíme pokličkou a rychle přivedeme k varu.

 

  • Jakmile se začne vařit, stáhneme teplotu na minimum a rýži vaříme přibližně 25 minut do poloměkka. Po dovaření necháme přikrytou rýži 10 minut dojít.

 

  • Do menšího rendlíku nalijeme rýžový ocet, přidáme cukr a sůl.

 

  • Promícháme a zahříváme na mírném ohni za stálého míchání tak dlouho, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Nálev ale nevaříme, poté ho necháme vychladnout.

 

  • Uvařenou a odpočinutou, ale stále ještě horkou rýži vyklopíme do mísy, přilijeme připravený a vychlazený nálev z octa, cukru a soli.

 

  • Vařečkou opatrně vmícháme lák do rýže. Mícháme opatrně, abychom nepolámali jednotlivá zrnka, rýži postupně v míse obrátíme.

 

  • Během promíchávání rýži ovíváme vějířkem, abychom ji rychleji zchladili. Použijeme-li originální japonskou dřevěnou mísu, je třeba ji nejdříve namočit do studené vody.

 

0