Sledě na antverpský způsob
sledě4 kusy
olej1 sklenice
strouhaný muškátový ořišekpodle chutě
hořčice1 lžice
máslo80 g
žloutek1 kus
kerblík nebo anýz1 svazek
sůlpodle chuti
pepřpodle chuti
- Sledě vykucháme, omyjeme a po stranách dvakrát nebo třikrát nařízneme ostrým špičatým nožem. Osolíme a opepříme.
- V hlubokém talíři si připravime marinádu ze 2 sklenice oleje, štávy z jednoho citronu a špetky strouhaného muškátu.
- Sledě zalijeme touto marinádou a necháme je hodinu macerovat.
- Mezitim si připravime pikantni vaječnou omáčku.
- V malem rendličku, který umístíme do vodní lázně, smicháme máslo s 1 polévkovou lžici ostré hořčice, přidáme vaječný žloutek, citronovou štávu a sklenici vody.
- Mirně osolíme, opepříme, přidáme sekaný kerblik a několik minut šleháme na mirném ohni.
- Omáčku sejmeme z ohne a necháme vychladnout.
- Sledě vyjmeme z marinády, necháme je okapat na kuchynskem papire a umistime je na gril nad pánev na zachyceni štávy.
- Ryby grilujeme 4 až 5 minut z každé strany.
- Servírovaci misu vyložíme listy hlávkového salátu a na ně rozložime ryby.
- Omačku podáváme v omáčniku.