Mražené mořské plody a ryby z celého světa

Šumavská 25, Praha 2

Pražma pečená v solní krustě

 

pražma1 kg
šalotka, nakrájená na plátky1 ks

 

čerstvá petrželka2 snítky

 

čerstvý estragon1 snítka
nahrubo nakrájený česnek2 stroužky
hrubá mořská sůl2 - 2,5 kg
Citronová omáčka
šalotka, nakrájená nadrobno2 ks

 

citronová štáva4 lžíce
vychlazené máslo, nakrájené na kostičky300 g
pepřpodle chuti
sůlpodle chuti
Na oblohu
klínky citronů
snítky bylinek

 

  • Pražmu omyjeme zvenčí i zevnitř studenou tekoucí vodou a osušíme papírovými utěrkami.

 

  • Tělní dutinu vyplníme šalotkou, petrželkou, estragonem a česnekem.

 

  • Do vhodně velkého pekáče nasypeme polovinu mořské soli, na sůl položíme rybu a posypeme ji druhou polovinou soli tak, aby byla zcela zakrytá.

 

  • Povrch j mírně postříkáme vodou a rybu pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 25 minut.

 

  • Mezitím připravíme citronovou omáčku:

 

  • Šalotky a citronovou štávu zvolna dusíme v rendlíku 5 minut, potom zesílíme oheň a vaříme, až se množství šťávy sníží na polovinu.

 

  • Oheň opět zmírníme a za stálého míchání postupně přidáváme máslo, až se zcela zapracuje do šalotky a omáčka zhoustne.

 

  • Osolime ji a opepříme a udržujeme v teple.

 

  • Rybu vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout.

 

  • Potom ji vyloupeme ze soli, přeložime na mísu a obložime klinky citronu a bylinkami.

 

  • Podáváme s citronovou omáčkou.
RADA
Ryba zůstane v soli příjemně štavnatá, před podáváním je však nutné solnou krustu pečlivě odstranit.
0