Nákyp s krabím masem
máslo na vytření formy
strouhanka25 g
máslo3 lžíce
nadrobno nakrájená cibule1 ks
prolisovaný stroužek česneku1 ks
práškové hořčice (hořčičné moučky)2 lžičky
hladká mouka25 g
mléko225 ml
nastrouhaný sýr gruyère50 g
vejce3 ks
krabí maso230 g
nakrájená pažitka2 lžíce
kajenský pepřšpetka
sůl a pepřpodle chuti
Nákyp s krabím masem
- Formu na nákyp o objemu 1,5 I vytřeme důkladně máslem a vysypeme strouhankou. Nadbytečnou strouhanku setřepeme a formu postavíme na plech na pečení.
- V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a za občasného zamíchání ji opékáme 8 minut doměkka, nesmí však zhnědnout. Přidáme česnek a za stálého míchání ho opékáme 1 minutu.
- Potom vmícháme práškovou hořčici a mouku a zahříváme 1 minutu. Pokračujeme v míchání a přiléváme mléko, přivedeme k varu a 2 minuty vaříme.
- Odstavíme a vmícháme sýr. Necháme mírně vychladnout.
- Do směsi v rendlíku vmícháme žloutky, potom krabí maso, pažitku, kajenský pepř, sůl a černý pepř.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do směsi s krabím masem. Hmotu naneseme do formy.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 25 minut, dokud nákyp nenabude na objemu a nezezlátne na povrchu. Ihned podáváme.