Kambala s hořčičnou majonézou a cuketou
cukety4 ks
olivový olej1 lžice
sůlpodle chuti
čerstvě mletý pepřpodle chuti
filety z kambaly 400 g
majonéza4 lžice
dijonská hořčice2 lžičky
estragon2 snítky
pomeranč2ks
Žlutoploutvá kambala s hořčičnou majonézou a cuketou
- Troubu předehřejeme na nejvyšší stupeň teploty.
- Cuketu omyjeme, očistime a podélně rozpulime.
- Mělkou formu na nákyp vymastíme trochou oleje.
- Půlky cuket rozložíme do formy stranou řezu dospod, potřeme olejem, dáme do trouby a 3 minuty grilujeme.
- Obrátíme, znovu potřeme olejem a grilujeme dalších 4-5 minut, až jsou pulky cuket opečené a měkké.
- Vyndáme je z trouby, osolíme a opepříme.
- Připravíme filety kambaly. Pečicí plech slabě namastíme olejem a rozložíme na něm filety stranou kůže dospod.
- Majonézu smicháme s hořčicí a rovnoměrně jí potřeme kousky ryby.
- Asi 2 minuty je restujeme pod grilem, až jsou propečené.
- Pokud by příliš rychle dostávaly barvu, přemístíme plech na nižší rošt.
- Estragon opláchneme a vytřepeme dosucha; otrháme lístky. Pomeranče omyjeme a osušíme.
- Z jednoho pomeranče ostrouháme küru, druhý nakrájíme na dílky.
- Cukety posypeme estragonem a pomerančovou kůrou.
- Rybí filety dáme na ohřáté talíře. Obložime půlkami cuket a dílky pomeranče.
- Ihned podáváme.
- Alternativy: Cukety a rybí filety se dají také připravit přímo na grilu nebo na grilovací pánvi – vznikne tak na nich zajímavý mřížkový vzorek.
- Šikovný tip: Jako přílohu podávejte italský bílý chléb nebo opečený toustový chléb.
- Vhodným doplňkem je rajčatový salát s bazalkou a zálivkou z balzamikového octa a olivového oleje.