Košíky s lososem a červeným kaviárem
hotové košíky20
losos250 g
rajčata250 g
olivový olej3 lžice
slaný nebo uzený losos50 g
červený kaviár100 g
šťáva z ½ pomeranče
zakysaná smetana 15% -20%50 g
olivový olej35 g
citronová kůra35 g
suché bílé víno10 g
petrželka3 větvičky
citron na ozdobu1 kus
Filety lososa nakrájejte na 5-6 cm široké kusy a položte na plech.
Zabalte fólii tak, aby byla ryba zcela uzavřena.
Zapečte rybu na 15 minut v troubě, předehřaté na 230 °C.
Poté položte kousky ryb na papírový ručník, aby trochu vyschly.
Hotovou rybu vložte do hluboké misky a promíchejte vidličkou do hladka.
Slané ryby nakrájejte na velmi malé kostky.
Petržel opláchněte a jemně nakrájejte, nastrouhejte pomerančovou nebo citronovou kůru a vylisujte šťávu z pomeranče.
Přidejte do připravené rybí hmoty nakrájené slané ryby, petržel, pomerančový džus, strouhanou kůru, bílé víno, rozpuštěné máslo nebo olej, zakysanou smetanu, sůl a pepř, vše promíchejte, dokud není hladké, zakryjte misku potravinovou fólií a dejte do chladničky po dobu nejméně 1 hodiny.
Vyjměte paštiku z chladničky a čajovou lžičkou pokládejte do košíků, nahoře ozdobte červeným kaviárem a tenkými čtvrtkami plátků citronu.